Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową

Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową


Zdjęcie - Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Przepis na te knedle znalazłam kiedyś na jednym z blogów. Niestety po przeinstalowaniu systemu w komputerze straciłam adres do niego i nie mogę podać ani jego tytułu, ani linku. Pamiętam tylko, że w oryginale były z konfiturą żurawinową. Zrobiłam więc tak trochę na oko, zamieniając żurawinę na czarną porzeczkę. Mąka pełnoziarnista nadała im ciemnego wyglądu, trochę mało apetycznego jak stwierdziły moje dzieci, widząc jak je jem, ale za to w smaku są doskonałe. Mocno sycące, z lekko kwaskowatym nadzieniem i słodką posypką. No i jeszcze ten wspaniały aromat cynamonu. Spróbujcie koniecznie.”
Zdjęcie - Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową
Składniki na 10szt.
Ciasto:
300g twarogu półtłustego
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki

Do polania:
50g masła
cynamon
cukier puder

Ponadto:
mąka do podsypania

Ugnieść widelcem twaróg z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść zwarte ciasto. Utoczyć wałek o śr. około 3cm i podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć łyżeczkę konfitury, zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypana mąkę deseczkę.

Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku knedle, delikatnie, aby się nie popsuły, najlepiej na łyżce cedzakowej. Przytrzymać chwilę każdy na łyżce w wodzie i dopiero opuszczać na dno, wtedy się do niego nie przykleją. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Polać roztopionym masłem. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.


Przepis dodaje do akcji
Zdjęcie - Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów