Pełnoziarniste ciasteczka a'la holenderskie


Jakiś czas temu dorwałam w empiku stempelki do wypieków, oczywiście pod pretekstem, że dla Młodego co by mu jakoś czas zorganizować, a w rzeczywistości to chyba dla mojej własnej przyjemności :) Jak tylko dotarłam z nimi do domu to musiałam znaleźć odpowiedni przepis dla słodkiej mamy (jeszcze w ciąży byłam :)) trzymając się zasad żywienia cukrzyka wyszperałam przepis na pełnoziarniste ciasteczka. Są pyszne, a zabawa ze stemplowaniem ciastek bardzo się spodobała Wojtulowi.

Składniki: - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g płatków owsianych - 50 g cukru (ja użyłam ksylitolu) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g margaryny - szczypta soli - 2 łyżki mleka
dodatkowo: - czekolada
Przygotowanie: Na początek mielimy otręby, nie musi być na mąkę. W misce mieszamy sypkie produkty czyli mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i sól. Do wymieszanych składników dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy, na końcu dodajemy mleko i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta rozwałkować je najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, na grubość około 5 mm. Wykrawać szklanką, ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przed włożeniem do piekarnika odbić stempelkiem napisy). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 min do zarumienienia. Zaraz po upieczeniu pozostawić na ok 5 min w piekarniku, następnie wystudzić. Ciasteczka można posmarować z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego
LuLa