Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami

Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozpoczął się sezon na jesienne grzyby. Pierwsze w tym roku grzybobranie jeszcze przede mną, ale już mam plany, aby grzyby wykorzystać w chociaż jednym chrupiącym wypieku. Zanim jednak to nastąpi, sięgam po ogólnodostępne pieczarki, którymi możemy cieszyć się przez cały rok.

Podsmażyłam je z rozmarynem, cebulą, czosnkiem, następnie wymieszałam z bułką tartą i serem. Farsz wylądował w środku bułeczek pełnoziarnistych, które dzięki temu stały się bardziej wilgotne, a świetnie nadają się także do zapakowania ich w pudełko na uczelnię lub do pracy.

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 360 ml letniej wody
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu (same listki)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego sera (u mnie cheddar)
  • Wierzch:
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka ziół prowansalskich

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zioła prowansalskie, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykryte ściereczką na godzinę.
  2. W tym czasie obieramy i kroimy drobno pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dorzucamy pieczarki, a po następnych trzech listki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Do ostudzonej masy dodajemy tarty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy z każdej kulki placek. Na środku wykładamy 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi.
  4. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i stawiamy w ciepłym miejscu.
  5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
  6. Lekko ostudzone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami.

3.1.09

Kategorie przepisów