Pęczotto z kurczakiem

Pęczotto z kurczakiem

Jak wiecie wszelkiego rodzaju kasze uwielbiam.

Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ).

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pęczotto ( coś jak risotto , ale z kaszy ) z kurczakiem.

Niesamowicie delikatne , aromatyczne , sycące , no i zdrowe!

Spróbujcie , a gwarantuję , że nie pożałujecie i na stałe wprowadzicie je do menu ;)

Polecam!

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* pęczak – 100 g

* bulion warzywny – ok. 1-1,5 l

* pierś z kurczaka – 200 g

* świeża pietruszka – 1 pęczek

* cebula – 1 szt

* masło – 1 łyżka

* sól

* pieprz

 

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kaszę płuczemy .

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.

Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy.

Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem 2-3 minuty i zalewamy resztą bulionu.

Oprószczamy solą i pieprzem i dalej na wolnym ogniu dusimy do momentu aż bulion nam odparuje.

na sam koniec doprawiamy do smaku , dodajemy posiekaną pietruszkę i zajadamy gorące!

Smacznego!

 

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów