Pęczakotto z chorizo
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Udało mi się kupić chorizo więc natychmiast dokupiłam pęczak, żeby zrobić to pyszne danie. Jestem wielbicielką kasz i mogę je jeść codziennie i pod różną postacią. Dlatego do takiego dania nie trzeba mnie długo zachęcać.
Składniki
- pęczak - 250 g
- masło - 1 łyżka
- chorizo - 120 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- passata pomidorowa - 200 ml
- bulion warzywny - 600 ml
- parmezan - 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Instrukcje
Pęczak wypłukać i odstawić. Chorizo pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Na suchej patelni przesmażyć chorizo przez 2-3 min. Dodać masło, posiekaną cebulę o czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać odsączony pęczak i przesmażyć 3-4 min. Wlać 200 ml gorącego bulionu i gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu co kilkanaście minut mieszając. Gdy cały płyn się wchłonie dodać kolejną porcję bulionu oraz passatę pomidorową. Dalej gotować na maleńkim ogniu i gdy płyn się wchłonie sprawdzić twardość kaszy i jeśli jest taka potrzeba dodać kolejną porcję bulionu. Przyprawić do smaku pieprzem, ew. solą ale ostrożnie ponieważ chorizo jest słone. Podawać gorące pęczakotto posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)