Pęczak z warzywami
Witajcie :-) Dziś danie z kaszą pęczak i warzywami. Takie bez mięsa, bo ileż można, za to bób, marchewka, czerwona cebula i por. Wszystko doprawione solą i pieprzem. Wyszło smacznie i zdrowo :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 1 opakowanie mrożonego bobu
- 3 - 4 większe marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 por
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tak samo robimy z bobem.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojonego pora. Podsmażamy chwilkę, dodajemy startą na tarce marchewkę. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze łyżkę masła i dusimy na małym ogniu.
3. Jak kasza będzie ugotowana, to dodajemy kaszę, posiekaną natkę pietruszki, bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i również dorzucamy do reszty. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe :-)