Pęczak z grzybami

Pyszny jesienny obiad, czyli grzybowe pęczotto. Zamiast tradycyjnego ryżu do risotto gotujemy pęczak, dodajemy grzyby, cebulkę, pietruszkę i parmezan. Pachnie i smakuje wyśmienicie.
- 120 g pęczaku
- ok. 8-10 grzybów suszonych
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 100ml śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki Parmezanu / Grana Padano
- sól, pieprz
Pęczak opłukuję pod zimną wodą, zalewam wodą i odstawiam na 3-4 godziny. Kaszę gotuję w świeżej osolonej wodzie przez 25-30minut (al dente).
Grzyby zalewam szklanką wody, moczę je przez 20 minut. Wodę z moczenia grzybów zostawiam na później.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, dodaję pokrojone w kostkę grzyby. Na patelnię wrzucam ugotowany pęczak, dolewam śmietankę i wodę z moczenia grzybów. Duszę kilka minut, aby przeszły smaki.
Na koniec dodaję starty parmezan i posiekaną pietruszkę.