Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

Zdjęcie - Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiO tym pasztecie czytałam wiele dobrego, po tylu przychylnych recenzjach postanowiłam więc wypróbować przepis. Jak się okazało wszystkie wcześniejsze opinie nie były tylko pustymi ochami i achami, ale rzetelnymi opiniami na temat bardzo pysznego i pożywnego pasztetu bezmięsnego. Pasztet z soczewicy polecam tak bardzo jak pasztet z ciecierzycy. Oba idealnie nadają się na codzienne śniadanie, a także jako danie na wielkanocny stół.
Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 marchewki, obrane i starte na tarce
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kosteczkę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

  • olej


Soczewice płuczę pod zimna wodą, przekładam do garnka, zalewam ½ litra wody, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Garnek ustawiam na kuchence, gotuje na średnim płomieniu ok 35-45 min do czasu aż z soczewicy zrobi się puree. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam marchewkę, cebulę i wszystkie przyprawy. Smażę mieszając od czasu do czasu aż warzywa staną się miękkie. Miękkie warzywa wrzucam do puree z soczewicy, dodaje jajka, dokładnie mieszam. Masę na pasztet przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 30-40 min. Upieczony pasztet studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.

Kategorie przepisów