Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Najprostsza wersja i bodaj najsmaczniejsza pasztetu z kurczaka, wystarczy mięso z kurczaka i wątróbka z dodatkiem ziół i mamy delikatny, chudy pasztet na Swięta. Otoczka boczku zapewnia, że pasztet nie jest za suchy, ale jeśli nie lubicie możecie przed podaniem usunąć boczek i dodać np. do jajecznicy.

O konsystencji pasztetu decyduje powtórne zmielenie mięsa, wówczas otrzymamy jednolity, gładki pasztet.

Zdjęcie - Pasztet z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 550 g wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule srednie
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki płatków chili
  • 3 liscie laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyzeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajo
  • 1 mała bułka pszenna
  • 125 ml białego wina

Zdjęcie - Pasztet z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło roztopić z oliwą dodać pokrojoną w talarki cebulę, zeszklić.
  2. Filety z kurczaka umyć, usunąć błony, pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe, ziele angielskie.
  3. Smażyć na srednim ogniu przez 6 minut.
  4. Dodać umytą i osuszoną wątróbkę oraz wino.
  5. Dusić pod przykryciem do odparowania płynów ok. 10 minut.
  6. Następnie odstawić do przestudzenia.
  7. Usunąć ziele angielskie i liscie laurowe, zmiksować w blenderze lub zmielić w malakserze /jeśli chcemy gładką konsystencję mielimy 2-3 razy/.
  8. Doprawić pozostałymi  ziołami, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, dodać jajko i namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie połączyć.
  9. Formę keksową najlepiej żaroodporną wyłożyć cienkimi plastrami boczku zostawiając nadmiar po bokach.
  10. Przełożyć farsz, dociskając do dna, przykryć pozostałym boczkiem.
  11. Piec w piekarniku, w temp. 160 st. C, przez 40 minut.
  12. Po upieczeniu odlać nadmiar stopionego tłuszczu.
  13. Podawać schłodzony.

Smacznego ?

Zdjęcie - Pasztet z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów