Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Cebularze

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Cebularze i wypiekanie na śnia…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chipsy z jarmużu

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Chipsy z jarmużu

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wegańskie burgery z komosy ryż…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Mule w cydrze

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Croque madame z łososiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Bułeczki z pieczarkami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Wytrawne ciasteczka z farszem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Tatar z wędzonego łososia w fr…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Faszerowane małe kalmary

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary