Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Leczo węgierskie (Lecsó)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Karkówka z grilla

atina atina
Tak sobie pichcę...

Tarta z marchewką i chorizo po…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Sałatka z grillowanymi brzoskw…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Makaron z szynką i oliwkami w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Argentyńskie krewetki z grillo…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Pogacse z ciasta twarogowego

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Papryki faszerowane ryżem i zi…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Meksykański hamburger (bez mi…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Grzanki z kozim serem, figami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Panini z szynką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity