Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

1

Schab pieczony ze śliwką

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Schab z pończochy II, czyli do…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Tymiankowe rillettes z gęsi z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Łopatka w sosie paprykowym

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pierogi z kaszą jęczmienną i o…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

1

Polędwiczka w sosie z zieloneg…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

7

Polędwiczka wieprzowa faszerow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

6

Domowy baleron

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sałata z grzankami i kaszanką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

4

Klops nadziewany w sosie grzyb…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Makaron z suszonymi pomidorami…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog