Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

3

Piersi z kurczaka w cieście cz…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Polędwiczka ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Serduszka indycze z młoda marc…

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Pyszna wędzona polska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Polędwiczki w sosie grzybowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Polędwiczka w zielonej kruszon…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Golonka z indyka pieczona z wa…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Hamburger w plastrach dyni i s…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

1

Karkówka w trawie cytrynowej

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Grillowana pierś indycza maryn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Schab pieczony na kanapki

Laura Laura
Cafe Babilon