Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sznycel drobiowy w płatkach ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Polędwiczki wieprzowe z octem…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Biała kiełbasa z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pałki z kurczaka + morelowy s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Stek jagnięcy po kajuńsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanki z kurkami, porzeczk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Pasta z bobu

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Nadziewane pieczarki z grilla…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kanapki z pulled pork w sosie…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ogórki w sorbecie i sezon ogór…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Hummus z limonką i różowym pie…

Tyna Tyna
In cooking we trust