Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wolnowaru

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kurczak z cykorią w sosie z wi…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Roladki drobiowe z naleśnikiem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

2

Paprykarz - Karkówka z pieczar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Burger z oscypkiem i żurawiną

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kotlety mielone z porem i piec…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Burger z oscypkiem i żurawiną

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Frytki z pieczonych warzyw

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fasolowa pasta kanapkowa - sma…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Buraki faszerowane kaszą grycz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chrupki z ciecierzycy

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni