Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

1

Golonka pieczona

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Suszony schab (dojrzewająca wę…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Jesienny gulasz w dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Żeberka w syropie klonowym z r…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Żeberka w syropie klonowym z r…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Kacze udka z figami

aronia aronia
Wiem co jem

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Makaron z wieprzowiną, groszki…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kurczak z mango i kuskusem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera