Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Nadziewane patisony i kabaczki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Sałatka z wątróbki i pomarańcz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią / Courgette st…

Dzi Dzi
karmelowy

Spring rollsy z warzywami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Pasta z fety i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pasta z tofu z suszonymi pomid…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

2

Schab z wiśniami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Spaghetti z porem i sosem z mo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Zupa - krem z bobu z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Omlet z ziołami i kiełbasą cho…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Schab z ziołowym farszem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Croissant z chorizo, pesto z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu