Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Gęsina na wielkanocny obiad

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Domowa biała kiełbasa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Karkówka/schab w mleku kokosow…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Galantyna z kurczaka pieczona…

Dorota Dorota
SuperStyler

Pieczony kurczak z musztardą i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

6

Pyszna domowa kiełbasa wędzona

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

2

Pieczona karkówka w imbirze, a…

Dzi Dzi
karmelowy

7

Pasztet mięsny

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Schab w galarecie z chrzanem

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

11

Roladki schabowe nadziewane or…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Domowy schab wędzony

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

5

Matka w mieście chemii

mollisia mollisia
Walka w kuchni