Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Zupa - krem z bobu z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Omlet z ziołami i kiełbasą cho…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Schab z ziołowym farszem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Croissant z chorizo, pesto z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Letnia sałatka z szynką i mel…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Roladki z szynką parmeńską

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Tosty z brzoskwinią i szynką p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Boxty pancakes - irlandzkie pl…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Wątróbka w plastrach boczku z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Nudle z wieprzowiną w sosie ho…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ozorki wieprzowe z sosem śliwk…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją