Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe z zielon…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Rolada schabowa z suszonymi ow…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Eskalopki cielęce w sosie z ka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Szaszłyki z poledwicą z szalot…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Gulasz z karkówki z orzechami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Pikantne curry jagnięce z pomi…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Wielkanocne rożki

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Libańskie pierożki drożdżowe z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jajka faszerowane dynią lub ba…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Tuńczykowa pasta do kanapek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rolada szpinakowa z serkiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tartinki z pastą z gotowanego…

Kasia Kasia
Pełny talerz