Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Roladki schabowe z ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Gulasz wieprzowo-wołowy

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Gulasz z polędwiczki z warzywa…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

2

Ziołowo - jogurtowe roladki d…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Medaliony z polędwiczki wieprz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pikantny burger wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bliny ziemniaczane z mięsem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Gulasz pieczony w dyni. Bardzo…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dyniowy kociołek - gulasz z dy…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!