Pasztet wieprzowy

50 dag łopatki wieprzowej

50 dag brzuszka wieprzowego

10 dag słoniny

30 dag wątróbki

3 cebule

2 jajka

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka (mała)

1,5 bułki

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w kostkę i przetopić. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej skwarki. Brzuszek i łopatkę pokroić na kawałki, przesmażyć. Dodać 1/2 szklanki wody,3 listki laurowe i dusić na "wolnym ogniu".

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć razem z wątróbką.

Bułkę namoczyć w sosie, który został ze smażenia. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę 3 razy.

Do masy mięsnej wbić 2 jajka i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Piekarnik nagrzać do temp 180 st. Piec około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pierś z kurczaka z przyprawą d…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Polędwiczka wieprzowa z farsze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kurczak curry ze szpinakiem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Polędwiczka w melasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Gulasz wieprzowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Golonka pieczona

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Suszony schab (dojrzewająca wę…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Klopsiki w sosie pieczarkowym

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Kurcze pieczone - najprostszy…

Laura Laura
Cafe Babilon

Jesienny gulasz w dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis