Pasztet warzywny z pieczarkami

Pasztet warzywny z  pieczarkami

Uwielbiam brzydkie, ciemne potrawy... chilli con carne z gorzką czekoladą - ostre i pożywne, chińskie żeberka BBQ albo te w sosie z kawą, kurczak z rodzynkami i majerankiem długo duszony, za którym tez przepada moja Córka, fantastyczne lśniące skrzydełka w mirinie albo zwykłą kaszankę przygotowywaną wg przepisu mojego Dziadka. 

Ten pasztet, na który przepis dostałam od brata Majanki, też mnie pozytywnie zaskoczył. Dobrze doprawiony, wilgotny, pięknie pachnie podczas pieczenia i ... doskonale  smakuje :)

 

Zdjęcie - Pasztet warzywny z  pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Pasztet warzywny z pieczarkami

Składniki:

  • 400 g selera
  • 400 g pieczarek
  • 3 - 4 cebule
  • 4 marchewki (opcjonalnie)
  • ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej (najlepiej świeżo startej )
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek, przeciśnięty przez praskę (ilość wg uznania - u mnie jedna mała główka polskiej odmiany)
  • majeranek, roztarty w dłoniach dla wydobycia aromatu

 Marchew, seler i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę na dużych. Dodajemy masło lub margarynę - można je wcześniej stopić i ostudzić, aby lepiej się wyrabiało masę. Wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajka. Całość dobrze wyrabiamy. Doprawiamy solidnie. Standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej masę, dobrze ugniatamy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy min 40 min w temp. 180 st.C

Smacznego:)

Kategorie przepisów