Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną
Zdjęcie - Pasztet drobiowy z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNiezły pasztet … z żurawiną:)Lubością do pasztetu z żurawiną zapałałam podczas ostatniego pobytu w domu. Na początku podchodziłam do niego sceptycznie bo jeszcze do niedawna nie przepadałam za żurawiną (paszteciarą byłam zawsze:P), ale po kilku kęsach i dokładniejszym rozsmakowaniu się stwierdziłam, że 'coś' w nim jest. To 'coś' tak bardzo mnie urzekło, że postanowiłam odtworzyć ten smak osobiście.Pasztet ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Umieszczam go na drugim miejscu listy moich ulubionych wyrobów pasztetowych zaraz za tym tradycyjnym (o niedoścignionym smaku), który piecze moja babcia.
Pasztet drobiowy z żurawiną:
  • 300 g mięsa obranego z kurczaka, ugotowanego lub upieczonego
  • 300 g mięsa obranego z kaczki, ugotowanego lub upieczonego
  • 100 g wątróbek drobiowych, usmażonych
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki kaczego smalcu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Mięso z kurczaka i kaczki oraz wątróbki przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.Na patelni rozpuszczam smalec, dodaje cebulę, duszę ok 10 min, aż stanie się szklista. Podduszoną cebulę również przepuszczam przez maszynkę, dodaje do mięsa.Następnie do masy mięsnej dodaję bułkę tartą, żółtka, żurawinę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje je do masy mięsnej, delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wierz wygładzam mokrymi dłońmi. Piekę w 180 st. ok 45 min, do suchego patyczka. Upieczony pasztet studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego

Kategorie przepisów