
Robiłam przegląd archiwum zdjęć i trafiłam na takie nieopublikowane perełki - paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami. Robiłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo są fantastyczne, zwłaszcza takie świeże, jeszcze cieplutkie. Do tego filiżanka aromatycznego czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a jak pięknie pachnie w całym domu.
Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli macie trochę czasu wypróbujcie ten przepis koniecznie.
Ciasto:
- ok. 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki śmietany
- do posypania: czarnuszka, sezam
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Do mąki dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli bardzo klei się do rąk to dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części,
każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku
tego prostokąta układamy farsz i zlepiamy brzegi do środka, a
następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy
rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy ok 25
minut w 170 st. C.
Farsz:
- 300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości
- 3-4 cebule
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól
- około 3 łyżek oleju roślinnego lub oleju z zalewy pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
Soczewicę moczymy przez przynajmniej 30 minut, później dokładnie
płuczemy i gotujemy do miękkości (też około 30 minut). Kiedy będzie już miękka,
przekładamy ją na sitko i odsączamy z nadmiaru wody, a następnie
blendujemy (lub mielimy w maszynce do mięsa) na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Zeszkloną cebulkę, czosnek i drobno
posiekane suszone pomidory dodajemy do soczewicowej masy. Całość
przyprawiamy wedle uznania i mieszamy.