Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Chociaż weekend był ciepły, wieczorami czuć było w powietrzu ten typowy jesienny chłód. Jeśli dodam do niego przemoczone na deszczu skarpety, na myśl przychodzi mi tylko jedno remedium: kubek gorącego barszczu i dopiero co podgrzany w piekarniku pasztecik.
Słonecznego poniedziałku życzę!

Oryginalny przepis TU.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paszteciki z pieczarkami

Agata, 27 września 2010

Zdjęcie - Paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrobić ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 12 równych części (lub 7 naprawdę dużych). Każdą rozwałkować na nieduże koło. Na środek położyć nadzienie zlepić jak pierogi, ułożyć na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do góry, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju (na dość dużym ogniu), odparować pozostały na patelni płyn. Składniki połączyć z przyprawami. przestudzić.

Kategorie przepisów