Pasta z zielonego groszku
Dziś u mnie zielono, niczym wiosną...a podobno wczoraj jesień przyszła !
Pasta z zielonego groszku to szybka propozycja na "coś innego" do kanapki. Świetnie sprawdzi się również do grzanek czy mini kanapeczek, np. na przyjęcie czy domówkę. Kilka składników, chwila blendowania i gotowe.
Do mojej pasty użyłam mrożony groszek zielony marki Poltino. Zwykle wybierałam produkt bardziej znanej marki, bojąc się kiepskiej jakości produktu. Ale, ale...nie zawiodłam się tym razem. Groszek jest dobrej jakości, nie przerośnięty, pięknie zielony i po ugotowaniu bardzo smaczny - podjadła nieco tych ślicznych kuleczek, zanim zrobiłam z nich pastę ;)
Składniki:
Wykonanie:
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sicie, żeby obciekł z nadmiaru wody.
Kiedy groszek ostygnie, przesypać go do miski, dodać płatki migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
***********************
RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika.
Smacznego !
Pasta z zielonego groszku to szybka propozycja na "coś innego" do kanapki. Świetnie sprawdzi się również do grzanek czy mini kanapeczek, np. na przyjęcie czy domówkę. Kilka składników, chwila blendowania i gotowe.
Do mojej pasty użyłam mrożony groszek zielony marki Poltino. Zwykle wybierałam produkt bardziej znanej marki, bojąc się kiepskiej jakości produktu. Ale, ale...nie zawiodłam się tym razem. Groszek jest dobrej jakości, nie przerośnięty, pięknie zielony i po ugotowaniu bardzo smaczny - podjadła nieco tych ślicznych kuleczek, zanim zrobiłam z nich pastę ;)
Składniki:
- 200 g mrożonego zielonego groszku - u mnie Poltino
- 50 g płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- 70 g serka kanapkowego śmietankowego
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sicie, żeby obciekł z nadmiaru wody.
Kiedy groszek ostygnie, przesypać go do miski, dodać płatki migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
***********************
RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika.
Smacznego !