Pasta z wątróbki i jabłek

Pasta z wątróbki i jabłek

Dzisiaj mam propozycję dla tych  co nie jadają wątróbki. Być może dacie się skusić na pastę. Wątróbka uduszona z boczkiem, cebulką i jabłkiem. Dla mnie pyszna. Mogłabym ją zjeść już w takiej formie, zresztą obowiązkowo podjadłam. Wersja zmiksowana wygląda jak pasztet jednak smakuje inaczej. Warto spróbować.

Zdjęcie - Pasta z wątróbki i jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • kieliszek koniaku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i podsmażyć, dodać wątróbkę, pokrojone w cząstki jabłka i majeranek. Podlać odrobiną wody, koniakiem,  przykryć i dusić do miękkości wątróbki. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy wątróbka wystygnie zmiksować, dodać posiekaną natkę pietruszki i dodać do pasty. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów