Pasta z twarożku i szprotek

Pasta z twarożku i szprotek
Kolejna szybka i zdrowa pasta :)
A jeśli macie opory przed kupowaniem przetworów rybnych to znalazłam tu coś co może Wasze obawy nieco uspokoić ;)


"Badania wykazały, że przetwory rybne ze względu na swoje wartości odżywcze oraz stosunkowo niewielką zawartość substancji niepożądanych można zaliczyć do żywności mającej bardzo pozytywny wpływ na zdrowie konsumenta.
Zawartość pestycydów chloroorganicznych, polichlorowanych bifenyli, a także toksycznych metali utrzymuje się na poziomie niezagrażającym zdrowiu. Stosowane w ostatnim okresie, odpowiednio kontrolowane sposoby wędzenia doprowadziły także do zmniejszenia ilości benzo[a]pirenu w rybach wędzonych i podwędzanych. Zagrożenie substancji niepożądanych dla zdrowia określa się na podstawie tak zwanej tymczasowej tolerowanej tygodniowej dawki pobrania (ang. PTWI).
Aby z popularnych na polskim rynku konserw rybnych pobrać tolerowaną dawkę (PTWI):
  • kadmu, przeciętny Polak musiałby ich tygodniowo spożyć 25,8 kg,
  • rtęci – 3,6 kg,
  • arsenu – 1,8 kg,
  • pestycydów chloroorganicznych (suma DDT) – ponad 100 kg,
  • polichlorowanych bifenyli (suma PCB) – 24,5 kg,
  • dioksyn i dl-PCB (dioksynopodobne PCB) – 327 g.
Statystyczny Polak spożywa tygodniowo przeciętnie 120 g ryb i przetworów rybnych."

Zdjęcie - Pasta z twarożku i szprotek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
twarożek półtłusty 250g
puszka szprotek w oleju
szczypiorek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Twarożek i szprotki rozdziabujemy widelcem (wraz z olejem z puszki), dodajemy pokrojony szczypiorek i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby było za bardzo suche możemy dodać troszkę oleju

Smacznego :)

Kategorie przepisów