Pasta z tuńczyka i awokado
Czyżby wiosna stałą na progu i nie zamierzała już się cofać? Nieśmiało wychylam głowę prze okno, szukając potwierdzenia moich oczekiwań względem pogody i dostrzegam stado kaczek, które swój łagodny lot zamierzały zakończyć w zaroślach pobliskiego stawu. Natura nie może się mylić, na domiar tego ze sterty brzozowych liści dziarsko wychyla swój pąk ciemiernik. Zbierajmy siły i nie pozwólmy złamać się wiosennemu przesileniu, a dobre jedzenie to jeden z ważniejszych elementów tych zmagań.
Składniki Czas przygotowania: 10 min
2 puszki tuńczyka w oleju
1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 posiekanego jabłka
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól, pieprz
Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsączamy z oleju, awokado przekrawamy i łyżką wyłuskujemy miąższ, rozgniatamy widelcem 2. Do tuńczyka dodajemy pozostałe składniki, poza orzechami 3. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy 4. Kumin rzymski podprażamy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć, przekładamy do moździerza i rozcieramy, dodajemy do pasty, całość doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu posypujemy orzechami, podajemy z pieczywem