Pasta z kurczaka i bakalii

...czyli świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka. Przepis znalazłam w starym "Poradniku Domowym". Ta pasta jest przepyszna. Świetnie komponuje się z pieczywem każdego rodzaju - i z pszenną bułką, i z żytnim chlebem, i z krakersami czy tartaletkami :)

PASTA Z KURCZAKA I BAKALII
250g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka,
50g drobno pokrojonych orzechów włoskich,
50g drobno pokrojonych migdałów,
3-4 łyżki bułki tartej,
pół szklanki śmietany,
łyżka majonezu,
łyżka oliwy,
odrobina soku z cytryny,
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie),
sól i pieprz
Bułkę zalać śmietaną, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny. Mięso drobno pokroić, dodać namoczoną bułkę, sok z cytryny i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (a także przyprawą do kurczaka jeśli używamy gotowanego mięsa), starannie zmiksować, a następnie wymieszać z migdałami, orzechami i majonezem.

PASTA Z KURCZAKA I BAKALII
250g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka,
50g drobno pokrojonych orzechów włoskich,
50g drobno pokrojonych migdałów,
3-4 łyżki bułki tartej,
pół szklanki śmietany,
łyżka majonezu,
łyżka oliwy,
odrobina soku z cytryny,
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie),
sól i pieprz
Bułkę zalać śmietaną, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny. Mięso drobno pokroić, dodać namoczoną bułkę, sok z cytryny i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (a także przyprawą do kurczaka jeśli używamy gotowanego mięsa), starannie zmiksować, a następnie wymieszać z migdałami, orzechami i majonezem.