Pasta z czarnych oliwek do chleba

Pasta z czarnych oliwek do chleba

Pasta z czarnych oliwek, inaczej zwana tapenadą, moją tapenadą nie jest bo ma trochę inne składniki ;) A wszystko wzięło się z ostatnich warsztatów na których byłam czyli warsztatach kuchni żydowskiej, gdzie było pyszne pesto pietruszkowe, a mi przypomniała się tapenada. Przyjechałam do domu z szafki wyjęłam oliwki i się zaczęło miksowanie.

Zdjęcie - Pasta z czarnych oliwek do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta z czarnych oliwek 

  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • natka pietruszki ( ale nie za dużo )

Oliwki odlać z zalewy, dodać obrane ząbki czosnku i albo drobno posiekać, albo zmiksować, dolać oliwę, dodać ser i posiekaną pietruszkę wszystko albo zmiksować, albo porządnie wymieszać. Dodać ewentualnie pieprzu do smaku.

Zajadać z kromką chleba, bagietką lub tostami. Uwaga, uzależnia ;)

Kategorie przepisów