Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

9

Sos chili w stylu tajskim

Jemto Jemto
JEMTO

Ciasto imbirowe z Jamajki

atina atina
Tak sobie pichcę...

2

Sos tysiąca wysp

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Kalafior po mandżursku

Jemto Jemto
JEMTO

2

Birjani z kurczaka

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Turecki chlebek Gozleme

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

Paneer tikka masala

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Simit – tureckie bajgle

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Chicken Khorma czyli Korma z k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Chlebki naan z grama masala

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Zupa Tom Yum

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog