Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Tajska sałatka z mango i wołow…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Buraczany dip z jogurtem i za'…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Kurczak słodko-kwaśny z makaro…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tajski rosół

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Kurczak po marokańsku na purée…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Azjatycka sałatka z kaczką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Trochę inna Spanakopita

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Cheddar z masłem - potted chee…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

4

Palmiery Bolognese - Partyhits…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Chrupiące grzanki z tapenadą i…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Błyskawiczny por duszony i jeg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Buraczany dip z jogurtem i za'…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis