Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smalec dyniowy z majerankiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Grzanki z camembertem i żurawi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Pieczarki faszerowane ziemniak…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Krewetki tygrysie w sosie curr…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tajskie kokosowe naleśniki ryż…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Tagine z jagnięciną i morelami

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Banana turon - banany smażone…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Kukurydza na ostro

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Domowa harissa, ostra pasta z…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity