Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Racuszki dyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tagliatelle z pesto z suszonyc…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Grzanki z kozim serem, figami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Smoothie z żółtych śliwek, mar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Figi z serem brique

A_SE A_SE
Shabbyeat

Makaron z szynką i oliwkami w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Indyjska surówka z kapusty i g…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Szaszłyki tikka z kurczaka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tajska sałatka z bakłażana

Jemto Jemto
JEMTO

2

Dorsz w sosie curry

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Ananasowe klopsiki z teriyaki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Kurczak po kreolsku

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko