Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z bazylią i suszonymi p…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Młode buraczki pieczone w zioł…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bruschetta z bobem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kwiaty cukinii pieczone

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

Soczewica z kiełbasą chorizo

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Marokańskie krokieciki briouat…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Grillowany oscypek z sosem tru…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Baba ghanoush

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Ogórki faszerowane + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

3

Bób z czosnkiem smażony na maś…

duszek duszek
Potrawy regionalne