Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa Tom Yum

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pad Thai

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Hummus z awokado - Guacaummus…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Polędwiczka wieprzowa teryiaki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Polędwiczka w melasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

3

Ciasto daktylowo-figowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

2

Hummus

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

2

Hummus z pieczoną papryką

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Hummus – pasta z ciecierzycy i…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Falafel

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

5

Sałatka Tabbouleh

Laura Laura
Cafe Babilon