Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Szakszuka czyli wielki letni b…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Tabbouleh

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Tabbouleh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Kalafior w arabskim stylu

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Namura / basbousa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Marokańskie krokieciki briouat…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczny sos pomidorowy +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

1

Szybki pilaw

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka Coleslaw z młodej kapu…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Sałatka z truskawkami i granat…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Śniadanie do łóżka #195: Grzan…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Lemoniada ogórkowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny