Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Błyskawiczny deser bananowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z kremem z boćwiny i r…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Tuńczykowa pasta do kanapek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Czarny makaron z krewetkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jajko mollet na szpinaku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

2

Kokosowa zupa z curry, kurczak…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Soczewica w sosie pomidorowo-k…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Banh mi śniadaniowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Hummus z harissą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Hummus

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Za'atar i Tydzień Kuchni B…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny