Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pikantny bakłażan z bulgurem i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort Faraona

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Indyjski ser Panir (Paneer)

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Zupa kokosowa z klopsikami ryb…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Tabbouleh z komosą ryżową

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dal po delhiijsku

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

6

Szaszłyki po marokańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pity pełnoziarniste z zaatarem

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

4

Tahina

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Czerwona soczewica po pakistań…

Lidia Lidia
Smaki, zapachy

1

Hummus – pasta z ciecierzycy n…

Dorota Dorota
SuperStyler

3

Ciasto daktylowo-figowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy