Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Kalafior w arabskim stylu

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Namura / basbousa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Marokańskie krokieciki briouat…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Algierska zupa migdałowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Manakeesh

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Za'atar

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Tabule - moja wersja.

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Szybkie naan bez drożdży

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wietnamskie sajgonki ( z mięse…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Kurczak słodko-kwaśny (a’la ch…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Shakshuka

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Koktajl a'la Pina colada

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny