Pasta pomidorowa z ciecierzycy

Pasta pomidorowa z ciecierzycy

Jeszcze jedna pasta na moim blogu świadczy o przesycie mięsa i wędliny. Po każdą pastę sięgam z ciekawością bo za każdym razem odkrywam jakieś nowe połączenie, które zaskakuje mnie swoim smakiem. Wielką zaletą past jest także ekspresowe tempo wykonania. Wystarczy wrzucić kilka składników do blendera zmiksować i gotowe. No i jeszcze chwilę poczekać, bo najlepiej pasta smakuje schłodzona. Ja najczęściej robię je na wieczór, żeby rano można już było spróbować.

Zdjęcie - Pasta pomidorowa z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną ceulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę, dodać pomidory, bazylię i dusić na małym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Przestudzone, odparowane pomidory wrzucić do blendera, dodać ciecierzycę i zmiksować. Stopniowo dodawać oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów