Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

Kochani!

Jajka. Bez nich nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę podczas wielkanocnego śniadania proponuję przygotować pastę jajeczną z dodatkiem pieczonego łososia i świeżego koperku. Moja wersja ma w sobie spore kawałki zarówno jajek jak i ryby, jednak jeśli lubicie bardziej gładkie pasty nic nie stoi na przeszkodzie aby przed podaniem całość zmiksować.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g filet świeżego łososia
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • Pieprz i sól w młynku
  • 5 łyżeczek majonezu
  • Garść posiekanego świeżego koperku

Łososia nacieramy dwiema łyżkami oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy jajka na twardo.
Gotowe jajka obieramy i tniemy w drobną kostkę, dodajemy posiekane mięso z upieczonego łososia oraz majonez. Mieszamy, dodajemy koperek oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość ponownie dokładnie mieszamy i podajemy.

Zdjęcie - Pasta jajeczna z pieczonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Kategorie przepisów