Pasta fasolowa z cytryną z anchois do chleba

Uwielbiam pasty do chleba. Zwykle mam dwie lub trzy w lodówce. Zamiast wędlin, które ostatnio straciły sławę, chyba na dobre. Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową.
100 gram ( suchego produktu) ugotowanej do miękkości fasoli
2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
łyżka oliwy z oliwek
fileciki anchois
Wszystkie składniki miksujemy na gładko. Na koniec po gładkiej masy dodaj kilka posiekanych filecików anchois -dlatego nie dodawaj soli, bo są one bardzo słone.
Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem
Podawaj z ulubionym chlebem.
U mnie żytni na zakwasie z Chrupiącym z Pieca od Lidl Polska.