Pasta al ragu
            To nic innego, jak makaron z mięsem w ciężkim sosie pomidorowym. Ciężkim, bo trochę tam boczku, mięsa, masła i śmietany. Ale smakuje pysznie! I to nie tylko ze spaghetti, ale również z każdym innym rodzajem makaronu.

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/
Pasta al ragu
Składniki:
- 1 średnia marchewka
 - 1 łodyga selera naciowego
 - 1 cebula
 - 200g mielonego mięsa wołowego
 - 200g mielonego mięsa wieprzowego
 - 100g wędzonego boczku
 - 3 łyżki śmietany
 - 1 szklanka białego wytrawnego wina
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 1 łyżeczka masła
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - sól
 - pieprz
 - cukier
 - peperoncino (opcjonalnie)
 - 400g makaronu
 - tarty parmezan
 
Marchewkę, seler, cebulę oraz boczek kroimy w kostkę. wrzucamy do dużej, głebokiej patelni i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i dobrze podsmażamy . Dolewamy wino, gotujemy do częściowego odparowania. dodajemy pomidory z odrobiną cukru, soli i pieprzu i ew peperoncino. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i masło, całość mieszamy. Doprawiamy, jeśli trzeba i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Wykładamy na talerze i ew. posypujemy parmezanem.

Smacznego!