Pascha wielkanocna

1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego

100 g posiekanych migdałów

250 g masła

300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy

5 żółtek

250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)

200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.

Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.

A to efekt:

Zdjęcie - Pascha wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.

Przepisy z tych kategorii

7

Pascha

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

7

Pascha

atina atina
Tak sobie pichcę...

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tort makowo-pomarańczowy

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Schab z pończochy II, czyli do…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rosół z kaczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

2

Smaki dzieciństwa - chleb w ja…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pavlova z żurawiną

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

4

Makowiec z bezą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Ciasto kokosowe z ananasem

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

3

Prasopita

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Tort mocno czekoladowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni