Pascha wielkanocna

1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego

100 g posiekanych migdałów

250 g masła

300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy

5 żółtek

250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)

200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.

Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.

A to efekt:

Zdjęcie - Pascha wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.

Przepisy z tych kategorii

7

Pascha

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

7

Pascha

atina atina
Tak sobie pichcę...

Ananasowe placuszki z sosem to…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Szybki deser bananowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zielone smoothie ze szpinakiem

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Szarlotka z cydrem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

1

Pielmieni

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Solianka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

6

Syberyjskie pielmieni

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

4

Pascha migdałowa - zupełnie wy…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb Rosyjski - żytni mocnora…

MarcinH MarcinH
Grahamka