Pascha wielkanocna

1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego

100 g posiekanych migdałów

250 g masła

300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy

5 żółtek

250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)

200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.

Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.

A to efekt:

Zdjęcie - Pascha wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.

Przepisy z tych kategorii

7

Pascha

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

7

Pascha

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Kalafior w cieście piwnym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jajecznica z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kawa po duńsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Drożdżowe rogaliki z białym se…

morrigan morrigan
Kobieta w lustrach

Przepisy z tych kategorii

Pavlova ze smażonym agrestem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Ciasto z kefirem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mini pavlova czyli bezy ze śmi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Ciasto z wiśniami i pianką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pancakes z bitą śmietaną i mal…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii