Pascha wielkanocna

1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego

100 g posiekanych migdałów

250 g masła

300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy

5 żółtek

250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)

200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.

Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.

A to efekt:

Zdjęcie - Pascha wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.

Przepisy z tych kategorii

7

Pascha

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

7

Pascha

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Dżem z borówki amerykańskiej

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

1

Serowe placuszki z jabłkami i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

Wytrawna tarta kakaowa z borów…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

5

Smarowidło ze słoika z piekarn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z karmelem malinowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku