Parówki w kruchym cieście

Tym razem szybki przepis na smaczną przekąskę. Ciasto jest wyjątkowo kruche, co dodaje potrawie delikatności. Można podawać na ciepło i zimno, z dowolnym sosem.
Zdjęcie - Parówki w kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 10szt.):
  • 300g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 5 cienkich parówek
  • 5 plasterków żółtego sera
  • cebula
  • keczup, musztarda
  • 1 żółtko do posmarowania
Mąkę, margarynę żółtko i sól zagnieść na ciasto, szybko wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20min. Parówki i plasterki sera przekroić na połowy, cebulę drobno posiekać. Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkowywać na prostokąt ok. 5x6cm. Na tak przygotowane ciasto nakładać po łyżeczce keczupu i musztardy, na to ser, parówkę i łyżeczkę cebulki. Ciasto zawijać w rulon wokół parówki, tak aby sklejenie pozostawić na spodzie. Układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w w temp. 180ºC. przez ok. 20min.

Przepisy z tych kategorii

3

Grecka tortilla

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

10

Parówki z boczkiem i serem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

9

domowy McWrap

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

2

Kanapka

upl upl
Niebo w gębie

1

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Torcik warzywny z pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Precle

atina atina
Tak sobie pichcę...

Wędzony bundz na ciepło z karm…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

5

Pasta ze słonecznika i pieczon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Pasta brokułowa z fetą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bułeczki "purchawki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Roladki z serkiem na imprezę

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone