Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits

Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits
Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłei. Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik...

Składniki (na około 20 biskwitów):
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka milonego imbru
  • 50 g melasy

Przygotowanie biskwitów:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.
  2. W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą.
  3. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając.
  5. Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, aby ostygły.
Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4. Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tuż po wyjęciu z piekarnika. Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach. Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Biskwity można też od razu zjeść. Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Parlies, herbata i szkocka krata. Zdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Kategorie przepisów