Paprykowy kurczak z warzywami

Paprykowy kurczak z warzywami

I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!

Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.

Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę.

Polecam!

 

 Zdjęcie - PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* duży filet z kurczaka – 1 szt

* miąższ z dyni – ok. 300 g

*czerwona papryka – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* oliwa – ok. 100 ml

* sos sojowy – 3 łyżki

* zioła prowansalskie – do smaku

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* papryka ostra – do smaku

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków.

Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę.

Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek.

Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).

Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i smażymy do miękkości zamarynowane mięso.

Podajemy gorące z uduszonymi warzywami.

Smacznego!

 

 Zdjęcie - PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów