Paprykarz z kurczaka
Paprykarz z kurczaka to wyśmienity pomysł na bardzo prosty i smaczny obiad. Rodowód dania pochodzi z kuchni węgierskiej. Kurczaka się porcjuje nie usuwając kości.
Wszystkie części kurczka można jednak wykorzystać do przygotowania paprykarza. Ponieważ trafiłam na odfiletowane udka kurczaka, to one wystąpiły w moim daniu. Poza podanymi przyprawami posmarowałam je od środka musztardą i dodałam po plasterku wędzonego boczku. Każdą roladkę obwiązałam nicią.
Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatczyny i rozpływa się w ustach!
Składniki:
1 kurczak
2 cebule
1 papryka czerwona
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200 ml bulionu
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
- kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić, natrzeć papryką i odstawić
- cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą
- doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami