Papryka po chorwacku

Papryka po chorwacku

 

Zdjęcie - PAPRYKA PO CHORWACKU (PEPPER IN CROATIAN) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamipapryka po chorwacku

 

Papryka po chorwacku to papryka konserwowa w musztardzie. To przysmak chorwacki dodawany do pieczonych mięs, pieczywa, wędlin oraz wykorzystywany również jako farsz. Moja córka uwielbia ją jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)

 

Źródło: link

 

 

Składniki:

  • 15 dużych papryk
  • 300 g musztardy (u mnie pół na pół sarepska i chrzanowa)
  • 150 ml dobrego oleju
  • 1 łyżka miodu

 

Zalewa:

  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki drobnego cukru

 

Wykonanie:

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przygotować zalewę: wlać wodę i ocet do garnka, dodać liście laurowe, kulki pieprzu i ziela angielskiego, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalewę gotować do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut. Papryka musi zmięknąć.
Do miski dodać musztardy, olej i łyżkę miodu. Całość wymieszać trzepaczką. Ugotowaną paprykę odcedzić, ostudzić i wyciągnąć kulki pieprzu, ziela oraz liście laurowe. Paprykę przełożyć do większej miski, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Paprykę z musztardą włożyć do 0,5 litrowych słoików - 5 szt (u mnie mniejsze). Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Zdjęcie - PAPRYKA PO CHORWACKU (PEPPER IN CROATIAN) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamipapryka po chorwacku
Smacznego!
PAPRYKA PO CHORWACKUPAPRYKA PO CHORWACKU

Kategorie przepisów