Papryka faszerowana kaszą bulgur i cukinią

Papryka faszerowana kaszą bulgur i cukinią

Papryka nadziewana ryżem i mięsem od dawna gości na naszym stole, a ten przepis może spodobać się tym "bezmięsnym". Moich mięsożernych facetów potrawa nie powaliła, mi smakowała bardzo. Aby zaspokoić mięsne potrzeby myślę, że można potraktować danie jako dodatek do dowolnego gulaszu mięsnego lub grzybowego.
Pomysł na przepis znalazłam na chorwackiej stronie Coolinarika.

Papryka faszerowana kaszą bulgur i cukinią - Laura
SKŁADNIKI:

  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 małe cukinie
  • 150 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 papryk
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 szklanka bulionu lub woda z przyprawą typu vegeta
  • oregano
Cebulę i czosnek obrać. Cukinie i papryki opłukać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z każdej papryki odkroić górną część i usunąć ze środka pestki.

Kaszę zalać dwoma szklankami wrzątku, przykryć i odstawić na 20 minut.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i oprószyć solą. Smażyć na wolnym ogniu aby się zeszkliła. Dodać startą cukinię i smażyć aż zmięknie.

Zmniejszyć ogień, dodać kaszę, ser, drobno posiekany czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku.

Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem.



Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut. Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.

Kategorie przepisów