Pappardelle z zielonymi szparagami

To banalnie proste danie. Bardzo wiosenne a na dodatek szybkie i bardzo smaczne.
Najpierw ugotowałam pappardelle - wg przepisu na opakowaniu. To trwa krótko, niecałe 10 minut. W czasie, kiedy gotował się makaron, przygotowałam szparagi. Na patelni podgrzałam oliwę z posiekanym grubo czosnkiem. Na tym podsmażyłam zielone szparagi (nie trzeba ich obierać - wystarczy obciąć zdrewniałe końce - ja jeszcze przekrawam szparagi na pół). Elegancka wersja tego dania zakłada, że podsmaża się tylko czubki szparagów - ok 1/3 całego szparaga.
Kiedy makaron się ugotuje wystarczy dodać go po odsączeniu do szparagów, wymieszać na patelni i gotowe do przełożenia na talerz.
Można posypać tartym parmezanem i polać octem balsamicznym.
Smacznego!