Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

 

Papanasi (oryginalna pisownia papanași) to słynne rumuńskie pączki serowe. Do złudzenia przypominają one nasze polskie oponki serowe, jednakże wykorzystuje się w nich nie tylko gniazdko, ale i kulkę z ciasta i podaje w nieco odmienny sposób. Papanasi przygotowuje się oryginalnie z sera urdă, który przypomina włoską ricottę, jednakże jest bardziej odsączony z serwatki. W polskich warunkach można również wykorzystać tłusty zmielony twaróg lub ser w wiaderku do sernika dobrej jakości (musi być gęsty!). Pączki te są ekspresowe w przygotowaniu, gdyż dodajemy do nich sodę, zamiast drożdży, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Samo wykrawanie i smażenie zajmuje tylko chwilę, więc można je zrobić w tempie ekspresowym.

Papanasi oryginalnie podaje się z kwaśną śmietaną oraz z owocową konfiturą — zwykle z wiśni lub jagód. Sam wolę wersję jagodową i ją również Wam polecam. Można wykorzystać gotową lub zrobić ją ze świeżych, lub mrożonych owoców. W takim wydaniu pączki pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Chociaż nie ukrywam, że te serowe oponki są pyszne również same, bez dodatków, ale warto chociaż raz spróbować ich w oryginalnym rumuńskim wydaniu. 🙂 Papanasi z tego przepisu są bardzo delikatne i puszyste. Warto tylko nie dodawać do nich zbyt dużo mąki tak, aby ciasto przed smażeniem było delikatnie klejące — wtedy wychodzą doskonałe. Gorąco je polecam na nadchodzący Tłusty Czwartek, chociaż tak naprawdę nie potrzeba żadnej okazji, żeby je usmażyć. 😉

Zdjęcie - Papanasi – rumuńskie pączki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papanasi – rumuńskie pączki serowe 

Ilość porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

 

Składniki na Papanasi:

Ciasto na pączki:

  • 500 g tłustego twarogu lub gęstego twarogu sernikowego w wiaderku albo mocno odciśniętej ricotty
  • 2 duże jajka
  • ok. 300-350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

  Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • konfitura jagodowa lub wiśniowa do podania (opcjonalnie owoce w syropie)*
  • kwaśna śmietana do podania

 

Jak przygotować Papanasi?

Ciasto na pączki

  1. Twaróg w kawałku zmiel. Jeśli używasz ricotty, to należy ją najpierw mocno odsączyć przy pomocy gazy.
  2. Do sera wbij jajka, dodaj sodę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie połącz.
  3. Następnie wsyp 300 g mąki i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i jednorodne, ale jednocześnie delikatnie lepkie. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (jej ilość zależy od wilgotności twarogu).
  4. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 5-6 mm. Za pomocą szklanki lub foremki do ciasteczek wykrój koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku zrób otwór o średnicy 2-2,5 cm (np. przy pomocy kieliszka). Kuleczki z ciasta również zostaw.
  5. Pączki smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 180°C partiami (po 3-4 sztuki) po ok. 2 minuty z każdej strony do złotobrązowego koloru. Następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

 

Podanie papanasi

  1. Przed samym podaniem oponki posmaruj kwaśną śmietaną i polej konfiturą.
  2. Na wierzchu połóż kulkę z ciasta i oprósz całość cukrem pudrem.

UWAGI

*Ja przygotowałem ekspresową konfiturę, wrzucając do rondelka 500 g mrożonych jagód, 50 g cukru i 1 łyżeczkę pektyny. Konfiturę gotowałem przez kwadrans, aż delikatnie zgęstniała. Można ją również zagęścić 1 łyżeczką skrobi rozrobionej w odrobinie wody i dodanej pod sam koniec gotowania.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Papanasi – rumuńskie pączki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów