Panna cotta z jagodami

Deser na weekendowe i nie tylko popołudnie. Niekłopotliwy, zawsze wychodzi i nie zajmuje za dużo czasu.
Panna cotta z jagodami
W rondelku podgrzać śmietankę, mleko, ekstrakt i cukier - nie gotować rozpuścić żelatynę. W drugim rondelku zrobić dżemik z jagód - wrzucić jagody i cukier, trochę rozpróżyć i wymieszać z żelatyną. Na dno pucharków wlać trochę jagód - schłodzić, na to warstwę śmietanki - schłodzić i kiedy zastygnie ostatnią porcję jagód - jeśli by zastygły za bardzo można podgrzać i rozpuścić.
Panna cotta z jagodami
- 400ml śmietanki 36%
- 150ml mleka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- ok 300g mrożonych lub świeżych jagód
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru
