Panna cotta z borówkami i lawendą

Panna cotta z borówkami i lawendą

made by Karolina & AgatkaZdjęcie - Panna cotta z borówkami i lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 8 małych porcji:

150 ml śmietany 30%

350 ml mleka

40 g cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki borówki amerykańskiej

łyżeczka kwiatów lawendy

Przygotowanie:

Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy wystygnięcia następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Zdjęcie - Panna cotta z borówkami i lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów