Panna cotta kokosowa

Panna cotta kokosowa
To jeden z tych deserów które sprawiają, że dzień od razu staje się piękny. Panna cotta w odsłonie kokosowej. Niezwykle delikatna, mało słodka - takie lubię. Jeżeli lubicie słodsze desery, wystarczy mleko i śmietankę dosłodzić zgodnie z waszymi upodobaniami.
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
250 ml mleczka kokosowego
250 ml śmietanki 30%
4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
laska wanilii
do podania
Mus z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin

przygotowanie
Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, łyżeczka lub nożem wyskrobać ziarenka. Wymieszać w garnuszku mleko kokosowe i śmietankę. Dodać ziarenka waniliowe. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego! Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów