Panierowany camembert z dressingiem z czerwonej porzeczki

Panierowany camembert z dressingiem z czerwonej porzeczki
Zdjęcie - Panierowany camembert z dressingiem z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzisiejsza sałatka nie należy do jednej z najbardziej dietetycznych, za to śmiało może konkurować o miano jednej z najsmaczniejszych. Nie od dziś wiadomo, że ser typu camembert świetnie komponuje się z żurawiną, a ja zapewniam wszystkich, że czerwona porzeczka i maliny również sprawdzają się w tej kompozycji doskonale. Pieczony i panierowany w wiórkach kokosowych camembert, po przekrojeniu cudownie rozpływa się na sałacie..to niebo dla podniebienia!

Zdjęcie - Panierowany camembert z dressingiem z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Panierowany camembert z dressingiem z czerwonej porzeczki
camembert
wiórki kokosowe
jajko
sałata
maliny
czerwona porzeczka
Dressing z czerwonej porzeczki:
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
200 g czerwonej porzeczki
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól

Zaczynamy od dressingu : porzeczkę myjemy, obieramy i miksujemy blenderem na puree ( można dodać odrobinę cukru). W misce łączymy trzepaczką musztardę z octem balsamicznym i miodem, dalej dodajemy 2 łyżki puree z porzeczki i mieszamy. Kolejnym krokiem jest energiczne mieszanie sosu i powolne wlewanie oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.

Na talerzu przygotowujemy liście sałaty, maliny i porzeczki.

Camembert moczymy w rozbełtanym jajku i panierujemy w wiórkach kokosowych. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, gdy tłuszcz będzie rozgrzany kładziemy camembert i smażymy go niecałą minutę z każdej strony (do zarumienienia). Następnie ser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 minut. Upieczony camembert wykładamy na przygotowanej sałacie, polewamy dressingiem i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.


Tosia

Kategorie przepisów