Panforte


- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 40minuty
oja pierwsza w tym roku propozycja na święta to Panforte di Siena, rodem z Włoch. Nie jest to typowe mięciutkie ciasto, ma mnóstwo bakalii, orzechów i świetnie, że można przygotować je dużo wcześniej, żeby zmiękło do świąt. Polecam:)
Składniki- orzechy laskowe - 1 szklanka
- migdały - 3/4 szklanki
- daktyle - 250 g
- kakao - 2 łyżki
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- cynamon mielony - 1/4 łyżeczki
- imbir mielony - 1/4 łyżeczki
- goździki mielone - 1/4 łyżeczki
- skórka z pomarańczy - z 1 szt.
- miód - 2/3 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki
- cukier puder do posypania
Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem.
Miód i cukier podgrzewać w rondelku, ok. 5 min. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zalać je syropem z miodu i masła. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Pokroić na części i do świąt przetrzymywać w puszce.
Smacznego:)