Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia

Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia
Jak to miło, że Nowy Rok mogę znowu zacząć od wspólnego pieczenia z Anią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej. Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała Ania z Bajkorady. Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik! Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis cytuję za Amber
Składniki
STARTER
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie
– 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.


CIASTO WŁAŚCIWE
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam drożdży instant Dr Oetker'a
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
+ starter Przygotowanie Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). (używam papieru do pieczenia i na nim, położonym na łopacie, wyrastał chleb. Wyrośnięty zsunęlam z łopaty razem z papierem na blachę dopieca ) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Smacznego! Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów