Pampuchy drożdżowe / kluski na parze

Pampuchy drożdżowe / kluski na parze
Zdjęcie - Pampuchy drożdżowe / kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś post dość wyjątkowy - tym razem zapraszam Was w skromne progi nie mojej kuchni, a kuchni Babci. Pampuchy ze zdjęć to efekt naszej pracy zespołowej - Babcia mówiła co trzeba robić, a wnuczka się słuchała i dokładnie to robiła :) Starałam się jak mogłam, w końcu przy takim towarzystwie nie można zawieść! Na szczęście efekt pracy wyszedł znakomity - pampuchy takie, jakie pamiętam z dzieciństwa. Kształtne, puszyste, sprężyste i mięciutkie. Podane zostały ze słodką śmietaną domowej roboty. Co babcine to najlepsze, niebo w gębie!!!
PS Przymknijcie oko na te tabletowe zdjęcia ;)

Zdjęcie - Pampuchy drożdżowe / kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami największy na świecie łasuch :)

Zdjęcie - Pampuchy drożdżowe / kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z mega słodką śmietanką utworzoną podczas zsiadania mleka - pyyyyszna!
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 500 ml mleka*
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego**
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli

* jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde (różne mąki chłoną inaczej płyny, zależy od wielkości jajek), należy dodać odrobinę mleka ** dodatek oleju (tłuszczu) sprawia, że ciasto dużo lepiej się wyrabia. rzepakowy dlatego, że jego naturalny smak i zapach nie wpłyną na właściwości smakowe i zapachowe samych pampuchów

Przygotowanie ciasta drożdżowego Mleko podgrzać, przelać do dużej miski, po czym dodać drożdże i je rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Należy je zagniatać przynajmniej 10-15 minut - ciasto ma być idealnie gładkie (warunek tego by były puszyste i kształtne). Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia - na godzinę/półtorej.
Formowanie pampuchów Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić ciasto - ok. 5 minut. Gdyby zbytnio lepiło się do rąk, należy podsypać je mąką. Po zagniataniu, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką i "rozpłaszczyć" - delikatnie rozciągając dłońmi na boki. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i z nich formować kule. Gotowe kule układać na suchej, oprószonej mąką powierzchni, lekko spłaszczając dłonią. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia.
Gotowanie na parze Po tym czasie gotować je partiami na parze przez ok. 7-8 minut. Gotowanie na parze: do dużego garnka wlać wodę do połowy wysokości a na wierzchu nakryć go gazą, szczelnie przytwierdzając do boków garnka (np. sznurkiem). W trakcie gotowania nakryć garnek szczelnie dużą, wysoką miską.



A tu kilka fotek z placu boju :)
Zdjęcie - Pampuchy drożdżowe / kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przed gotowaniem, i w jego trakcie
Zdjęcie - Pampuchy drożdżowe / kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami misterny sprzęt :)


Kategorie przepisów