Paluszki serowe w sosie koperkowym

Paluszki serowe w sosie koperkowym
To lubimy smaczne paluszki , kopytka. Do ciasta dodałam ser twaróg dzięki czemu są bardziej delikatne.
Polane smacznym sosem na bazie sosu beszamel z dużą dawką koperku.
Letnio, smacznie i jest OK .
Paluszki serowe w sosie koperkowym
składniki
1,5 kg ziemniaków
20 dag twarogu
1 jajko
mąka ziemniaczan
mąka pszenna
sól
2 szklanki mleka
2 pęczki koperku
2 łyżki masła

Ziemniaki gotujemy odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski wyciągamy 1/4 ziemniaków na to miejsce kładziemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko i dodajemy kostkę pokruszonego twarogu. Solimy do smaku. Wyrabiamy ciasto , dodając trochę mąki pszennej aby ciasto nie kleiło się . Formujemy wałeczki i kroimy na skos w kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyciągamy łyżka cedzakową . Na patelnie dajemy 2 łyżki masła , jak się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy. Wlewamy ok 2 szklanki mleka. Doprawiamy do smaku solą . Dodajemy z 4 łyżki śmietany 30 % . Mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku. Sosem polewamy kopytka.


Zdjęcie - Paluszki serowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów