Paluszki rybne z porem i ciecierzycą

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą


Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą. Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....

W połączeniu z panierowaną rybką i majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy no i obiadek z głowy... ..nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje kromka chrupiącego pieczywa....
Składniki:

  • 350 g filetów rybnych/z dorsza/
  • ok.2 łyżki bułki tartej
  • ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 łyżeczką przyprawy do ryb
  • ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do ryby/
  • 2 nieduże kawałki pora
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek /lub oleju roślinnego/
  • sól i pieprz do smaku


majonez sojowy:

  • 150 ml oleju roślinnego/sojowy/
  • 80 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 2 szczypty kurkumy
  • szczypta soli

Wykonanie: Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą. -Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C. -Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości. -Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać. -Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane pory z ciecierzycą. -Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu. Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę kurkumy i miksując dolewać stopniowo olej i ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu, doprawić do smaku solą. Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paluszki rybne z porem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów