Paluszki Grissini


Cienkie jak ołówek , chrupiące paluszki. Doskonale nadają się na przekąskę np. podczas oglądania filmu ;-)


Składniki:
- 225 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)
- 135 ml ciepłej wody (trochę mniej niż 2/3 szkl.)
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smarowania
- sezam do obsypania

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , w środku zrobić wgłębienie , do którego należy wlać drożdże rozpuszczone w wodzie oraz oliwę , wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15 x 20 cm , posmarować oliwą , przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu , gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ciasto przekroić na dwa mniejsze prostokąty (7,5 x 10 cm) , a każdy z nich na 10 pasków (o dł. 7,5 cm). Każdy pasek delikatnie rozciągnąć na długość ok. 30 cm. , a następnie rolować i obtoczyć w sezamie. Układać na lekko naoliwionej blasze , delikatnie posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Piec przez 15 - 20 minut (w połowie pieczenia paluszki poprzewracać na drugą stronę).

Przepisy z tych kategorii

28

Stromboli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Koszyczek wielkanocny z ciasta…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chałwowiec bez pieczenia

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kruche babeczki z kremem krówk…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Prosta pomarańczowa babka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Bułki z ricottą i oregano

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Mus tortowy z jabłek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Bundt cake czyli ciasto z dziu…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

Dietetyczne ciasto z makiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Idealna babka mojej Mamy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Koszyczek wielkanocny -drożdżo…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pełnoziarniste pierogi z jarmu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato