Paluszki Grissini

Paluszki Grissini


Cienkie jak ołówek , chrupiące paluszki. Doskonale nadają się na przekąskę np. podczas oglądania filmu ;-)


Składniki:
- 225 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)
- 135 ml ciepłej wody (trochę mniej niż 2/3 szkl.)
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smarowania
- sezam do obsypania

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , w środku zrobić wgłębienie , do którego należy wlać drożdże rozpuszczone w wodzie oraz oliwę , wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15 x 20 cm , posmarować oliwą , przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu , gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ciasto przekroić na dwa mniejsze prostokąty (7,5 x 10 cm) , a każdy z nich na 10 pasków (o dł. 7,5 cm). Każdy pasek delikatnie rozciągnąć na długość ok. 30 cm. , a następnie rolować i obtoczyć w sezamie. Układać na lekko naoliwionej blasze , delikatnie posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Piec przez 15 - 20 minut (w połowie pieczenia paluszki poprzewracać na drugą stronę).

Kategorie przepisów