Paluchy z wiśniami i czekoladą
Powoli kończy się już sezon na wiśnie, ale póki jeszcze można dostać je na straganach, proponuję dodać je do lekko słodkiego ciasta drożdżowego, razem z gorzką czekoladą. Z tak przygotowanego ciasta można uformować bułki, albo cienkie i podłużne paluchy, które będą super przekąską piknikową w ostatni weekend wakacji.
Kawałki gorzkiej czekolady pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszczają między miąższem paluchów, a wiśnie nadają ciekawego orzeźwienia i idealnie się komponują. Musicie spróbować ?
Paluchy z wiśniami i czekoladą
Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min.
Całkowity czas: 1 godz. 55 min.
Porcje: 8
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 80 g wydrylowanych wiśni
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 250 ml letniej wody
- wierzch:
- białko
Przepis
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, wydrylowane wiśnie, drobno pokrojone kawałki czekolady, cukier, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużny długi paluch. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.