Paluchy drożdżowe z parmezanem
Kukbuk-owe pluchy drożdżowe skradły moje serce w mgnieniu oka, zdjęcie zgrabnych, ciemno-złotych mini bagietek na płóciennej ściereczce nie musiał długo mamić moich zmysłów. Moje wyszły dość przaśne i nierówne, ale to nadaje im dodatkowego charakteru. Jestem w równym stopniu "chlebo" i "nabiałożercą" nigdy nie przechodzę obojętnie obok piekarni i nie wyobrażam sobie śniadania bez jogurtu, twarożku czy mleka. Stara receptura ciasta drożdżowego i to w dodatku wzbogacona kaloriami, hmmmm czy to aby dobry pomysł na noworoczne postanowienia poprawy? Nie chcąc już dłużej nakłaniać Was do smacznego "złego", powiem tylko tyle, że zapach w trakcie pieczenia, oraz pierwszy kęs parzący podniebienie warte są złamania żywieniowych postanowień chociaż na chwilę ;) źródło inspiracji KUKBUK Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 1 h wyrastanie + 40 min pieczenie
Zaczyn
szczypta suchych drożdży
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki wody
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
Dodatki
50 g boczku
1/2 główki czosnku
1/3 szklanki parmezanu
Przygotowanie:
1. Zaczyn - wszystkie składniki zaczynu mieszamy na gładką pastę i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej 2. Połówkę główki czosnku zawijamy w folię i pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach 3. Boczek kroimy w kosteczkę i lekko przesmażamy na suchej patelni, następnie odsączamy na ręczniku papierowym 4. Parmezan kroimy w kosteczkę 5. Upieczony czosnek wyciskamy z łusek, ucieramy na pastę 6. Następnego dnia łączymy wyrośnięty zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiamy na gładkie, mocno kleiste ciasto, dodajemy przygotowane dodatki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia 7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, formujemy prostokąt o wymiarach ok 30/15 i kroimy nożem na 4 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 min Rada: aby bagietki miały chrupiącą skórkę potrzebują wilgoci w trakcie pieczenia, ja osobiście na dno gorącego piekarnika wrzucam kilka kostek lodu, no chyba że macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego
Kawałek chrupiącej przyjemności!