Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu

Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu

Jak ten czas leci, dopiero co był Sylwester a dziś już mamy 1 marca....
I jak to zwykle w wolny weekend bywa - pogoda nie rozpieszcza, wręcz krzyżuje plany, na chwilę je psuje, ale tylko na chwilę, bo "otworzyłam" szufladkę - co robić jak pada i brzydko za oknem i już dzień jest wypełniony przyjemnościami po brzegi.

Mam przyjemność tworzyć przepisy do miesięcznika "Na fali smaku" - Pomorskiego Centrum Mięsnego. Wczoraj kusząc Was zdjęciami na fb wybraliście w pierwszej kolejności propozycję na pałki z kurczaka po indyjsku, więc zapraszam i życzę smacznego tym, którzy się skuszą na wykorzystanie tego przepisu.

Zdjęcie - Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody100 ml śmietany kremówki


Przygotowanie:

  • mięso umyć, osuszyć
  • przyprawy: garam masala, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne, sól mieszamy idokładnie
  • nacieramy mięso - najłatwiej umieścić przyprawy w dużym pojemniku,
  • wrzucić mięso - zamknąć pojemnik i energicznie potrząsając wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki


Zdjęcie - Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • rozgrzać oliwę i obsmażyć podudzia z każdej strony
  • na każdy podsmażony kawałek mięsa kładziemy po 1 łyżce koncentratu,
  • podlewamy wodą, dodajemy cukier ,przykrywamy i "dusimy" około godziny, wpołowie czasu przemieszać mięso, każdy kawałek podlewając powstałym sosem
  • zmniejszyć palnik-ogień na minimum, dodać śmietankę i jeszczę chwilę dogotować
  • podawać z ryżem


Zdjęcie - Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów