Pałeczki kurczaka po tajsku

Jakiś czas temu kupiłam sos sojowy z mocnym postanowieniem wykorzystania go do doprawiania potraw. Z reguły jednak używam go do różnego typu marynat, a szkoda… sos sojowy to bardzo zdrowy zamiennik soli. Polecam kurczaka pieczonego w takiej marynacie, to zdrowy i bezkonkurencyjny pomysł obiad. Podaję go z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 10 pałeczek kurczaka
- olej roślinny
- garść sezamu
Składniki na marynatę
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane lub zgniecione )
- łyżka świeżej, posiekanej kolendry
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki curry
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pałeczki dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na 2 godz. Po tym czasie układam kurczaka w naczyniu żaroodpornym, posypuję sezamem. Całość delikatnie spryskuję olejem roślinnym. Piekę 50 min. w temp. 190 stopni. Smacznego :-)