Paj jabłkowy w cieście migdałowym


Paj jabłkowy w cieście migdałowym*:Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g maki migdałowej
- 85 g cukru pudru
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego w kosteczkę
- 2 jajka, rozmącone
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1.5 kg jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- ½ szklanki brązowego cukru
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 25 g masła
- mleko
- brązowy cukier
CiastoMąkę mieszam z mąką migdałową i cukrem pudrem, dodaje masło, ucieram wszystko między palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodaje jajka i ekstrakt, szybko zagniatam ciasto. Jeżeli ciasto się nie skleja dodaję odrobinę (ok 1-2 łyżki) lodowatej wody.Zagniecione ciasto dzielę na 2 części w stosunku 1:3 i 2:3, każdą część zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1.5 h.NadzienieJabłka kroję na ćwiartki, następnie ćwiartki kroję na cienkie plasterki (w poprzek). Do pokrojonych owoców dodaje cukier, sok z cytryny, cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszam.Większą część ciasta wałkuję na okrąg o średnicy tortownicy + wysokość boków (u mnie 25.5 cm + 2 x 8 cm). Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek, przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (boki wysmarowane masłem), dokładnie wyklejam ciastem wnętrze formy. Na ciasto wykładam pokrojone jabłka, na samą górę układam wiórki masła.Mniejszą część ciasta wałkuję na okrąg o średnicy tortownicy, rozwałkowane ciasto nawijam na wałek i przenoszę do formy (przykrywam nim jabłka) dokładnie dociskam do boków formy. Na środku ciasta robię nacięcie, smaruję po wierzchu mlekiem i posypuję cukrem.Paj piekę w 220 st ok 1 h. Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieniu przykrywam je foli aluminiową.Upieczone ciasto studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
* Proporcje na tortownicę o średnicy 25.5 cm.