Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.

Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w  śmietanie.

To jedno z tych dań, od których nie sposób sie oderwać. Po prostu... wstajesz od stołu, kiedy nic a nic nie zostanie na patelni. I długo wspominasz ten smak:)

Zdjęcie - Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w  śmietanie.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.

Składniki:

  • po 20 dag tagliatelli zwykłych i zielonych (użyłam fettucine)
  • mała cebula
  • 3 szklanki śmietanki 22 - 30% ( względnie 18%)
  • 5 dag chudego wędzonego boczku lub bekonu (lub więcej)
  • łyżka masła
  • 5 dag startego parmezanu (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków szałwii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę i drobno posiekaną cebulkę. smażymy na małym ogniu, aż cebulka sie zeszkli.

Wlewamy śmietankę, dodajemy szałwię, solimy i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty.

Wkładamy do sosu ugotowany al dente makaron, posypujemy połową parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Danie posypujemy resztką sera i natka.

"Słomę i siano" najlepiej podać w patelni, w której była przyrządzana.

Zdjęcie - Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w  śmietanie.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów